Preprečevanje sepse

Preprečevanje sepse

Z našimi dejstvi in nasveti vas želimo opozoriti na pomembnost higiene rok in oskrbe ran pri zmanjševanju tveganja za sepso.

Rešujte življenja z ozaveščanjem o sepsi

Sepsa, ki je včasih neustrezno poimenovana tudi »zastrupitev krvi«, je smrtno nevaren odziv bolnikovega telesa na obstoječo okužbo.  Vsako leto zaradi sepse po vsem svetu umre povprečno šest milijonov ljudi. Sepsa je glavni razlog smrti zaradi okužbe, hkrati pa je pogostejša od srčnega napada. Pravzaprav sepsa prispeva k tretjini smrti v bolnišnicah. Kljub temu obstajajo različni načini za preprečevanje sepse, pri čemer ozaveščanje o tej bolezni predstavlja prvi ključni korak na poti do reševanja življenj.
 

Mislite na higieno. Ukrepajte proti okužbi. Poskrbite za bolnike.

Za pomoč zdravstvenim delavcem pri preprečevanju okužb in sepse med bolniki smo pri blagovni znamki Tork oblikovali poziv k ukrepanju v treh korakih, ki si jih boste zlahka zapomnili – Misli. Ukrepaj. Poskrbi.«
 
Mislite na higieno: Pred začetkom izvajanja rutine si vzemite trenutek in razmislite o smernicah preventivne higiene, kot je program Svetovne zdravstvene organizacije »5 trenutkov za higieno rok«, in pooperativni oskrbi ran ali o pravilniku o usmerjanju rabe protimikrobnih snovi vaše ustanove.
 
Ukrepajte proti okužbi: Izvedite potrebne korake za zagotavljanje skladnosti s higienskimi zahtevami, s katerimi zmanjšate tveganje za okužbo in sepso, npr. z razkuževanjem rok pred oskrbo bolnika in po njej, skrbnim spremljanjem bolnikovih ran glede morebitne okužbe ter preverjanjem bolnikove zgodovine cepljenj.
 
Poskrbite za bolnike: Po ustreznem posegu se vrnite k skrbi za bolnike v varnem okolju.